HSLC English Translation-Assamese to English Translation -Class 10 English Grammar

HSLC SEBA English Grammar-Translation Previous Years' Solved Questions (1991-1992)

HSLC : 1991
(১) ব্ৰহ্মপুত্ৰ অসমৰ আটাতকৈ ডাঙৰ নদী।
Ans: The Brahmaputra is the largest river in Assam.
(২) গুৱাহাটী ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ পাৰত অৱস্থিত।
Ans : Guwahati stands on the bank of the river Brahmaputra.
(৩) এই নদীৰ ওপৰত দুখন দলং আছে। 
Ans: There are two bridges over the river.
(8) আমি প্ৰায়েই নদীৰ পাৰত ফুৰিবলৈ যাওঁ ৷
Ans : We often go for a walk along the river bank.
(৫) কালি আবেলি আমি ফুৰিবলৈ গৈছিলোঁ।
Ans : Yesterday afternoon we went for a walk. 
(৬) কেইজনমান ল’ৰাই নদীত সাতুৰি আছিল।
Ans: Some boys were swimming in the river.
(৭) ৰমেনৰ দেউতাকে মোক সুধিছিল, “তুমি
সাতুৰিব জানানে ? 
Ans: Ramen's father said to me, "Do 
you know how  to swim?'' 
(৮) মই ক’লোঁ যে মই সাঁতুৰিব নাজানো। 
Ans : I said that I did not know how 
to swim. 
(৯) এন্ধাৰ হোৱাৰ  আগতে মই ঘৰলৈ উভতিলোঁ। 
Ans : I had returned home before it 
was dark. 
(১০) তেতিয়া আমাৰ বৰ ভাগৰ লাগিছিল। 
Ans : We were very tired then. 

HSLC : 1992
(১) গুৱাহাটী এখন বিখ্যাত চহৰ। 
Ans : Guwahati is a famous city. 
(২) ই ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পাৰত অৱস্থিত।
Ans : It stands on the bank of the
Brahmaputra.
(৩) গুৱাহাটীত ভালেমান স্কুল আৰু কলেজ আছে। 
Ans : There are many schools and colleges in Guwahat.
(৪) গুৱাহাটীৰ প্রাচীন নাম প্রাগজ্যোতিষপুৰ।
Ans: The ancient name of Guwahati was Pragjyotishpur. 
(৫) চহৰখন পাহাৰেৰে আবৰা।
Ans: The city is surrounded by hills. 
(৬) তুমি কেতিয়াবা গুৱাহাটালৈ গৈছানে ? 
Ans : Have you ever been to Guwahati ?
(৭) যোৱা পূজাৰ বন্ধত মই গুৱাহাটীলৈ গৈছিলোঁ।
Ans : I went to Guwahati during the last puja vacation.
(৮) মোৰ মা-দেউতা মোৰ লগত গৈছিল। 
Ans: My parents went with me. 
(৯) আমি তাত এসপ্তাহ আছিলোঁ ৷
Ans: We stayed there for a week. 
(১০) দেউতাই মোক সুধিছিল,“তুমি গুৱাহাটীৰ
কলেজত পঢ়িবলৈ ইচ্ছা কৰানে?” 
Ans: Father said to me, "Do you want to study in a college of Guwahati"? 
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post