SEBA HSLC Translation Assamese to English for Class 10 English Grammar

Most Important SEBA HSLC Translations Assamese to English for Class 10 English Grammar

Last Updated: 27/01/2020

1.প্রীতম এজন মেধাবী ছাত্র ৷
Ans- Pritom is a talented student.
2.তেওঁ নিয়মিতভাবে কঠোৰ পৰিশ্রম কৰে ৷
Ans- He labours hard regularly.
3.তেওঁৰ জীৱনৰ লক্ষ্য এইয়ে যে,তেওঁ এজন ভালচিকিৎসক হ’ব ৷
Ans- His aim of life is that he will be a good doctor.
4. সফলতা এজনৰ পৰিশ্রমৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে ৷
Ans- Success depends on one’s labour.
5.যদি কঠোৰ পৰিশ্রম কৰা তুমিও সফল হবা ৷
Ans- If you labour hard, you will also succeed.

6.চৰিত্রবান মানুহক সকলোৱে সন্মান কৰে ৷
Ans- All respect a man of character.
7.তেওঁ মোক সুধিছিল, “তুমি কিয় যোৱা বছৰ পৰীক্ষা দিয়া নাছিলা?”
Ans- He asked me, “Why did not you appear in the examination last year?”
8.মই অসুস্থ আছিলো বুলি উত্তৰ দিছিলো ৷
Ans- I replied that I had been ill.
9.ৰহিম শ্রেণীৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ভাল ল’ৰা ৷
Ans- Rahim is the best boy in the class.
10.তেওঁক শাস্তি দিয়া হওঁক ৷
Ans- Let him be punished.

11.যোৱা বছৰ গৰমৰ বন্ধত মই ছিলঙলৈ গৈছিলো ৷
Ans: I went to Shillong last year in summer vacation.
12.মই তাত এসপ্তাহ আছিলো ৷
Ans-I had been staying there for a week.
13.শ্বিলঙৰ জলবায়ু বৰ সুন্দৰ ৷
Ans- The climate of Shillong is very fine.
14.গুৱাহাটীতকৈ ই বহুত ঠাণ্ডা ৷
Ans- It is colder than Guwahati.
15.শ্বিলঙত থাকি বৰ ভাল লাগে ৷
Ans- Staying in Shillong is very pleasure.

16.মাজুলী পৃথিৱীৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ নদীদ্বীপ৷
Ans- Majuli is the largest river island in the world.
17.ই শঙ্কৰী কলা-কৃষ্টিৰ বাবে বিখ্যাত ৷
Ans-It is famous for Sankari culture.
18.যোৱা গৰমৰ বন্ধত মই মাজুলীলৈ গৈছিলো ৷
Ans- I had been to Majuli during last summer vacation.
19.তাত থকা সত্রবোৰ দৰ্শন কৰি বৰ ভাল লাগিল ৷
Ans- It pleased me very much to see the sattras there.
20.তালৈ বহুত বিদেশী পৰ্যটক আহে ৷
Ans- Many foreign tourists visit Majuli.

21.তেওঁ ১৯৭০ চনত জন্মগ্রহণ কৰিছিল ৷
Ans- He was born in 1970.
22.মই যোৱাকালি তেওঁক ৰাস্তাত দৌৰি থকা দেখিছিলো ৷
Ans- I saw him running on the road yesterday.
23.পঢ়াৰ সময়ত পঢ়িবা খেলাৰ সময়ত খেলিবা ৷
Ans- Read at time and play at time.
24.অসমৰ কাজিৰঙা এক খৰ্গযু্ক্ত গঢ়ৰ বাবে বিখ্যাত৷
Ans- Kaziranga of Assam is famous for one horn rhinoceros.
25.মই অহা বছৰ হাইস্কুল শিক্ষান্ত পৰীক্ষা দিম ৷
Ans- I shall appear in the H.S.L.C. examination next year.

26.ৰাতিপুৱাৰে পৰা বৰষুণ দি আছে ৷
Ans- It has been raining since morning.
27.তেওঁ এইমাত্র আহি পালে ৷
Ans- He has arrived just now.
28.তেওঁ ইয়াত এসপ্তাহলৈ থাকিব ৷
Ans- He will stay here for a week.
29.তেওঁ মোক সুধিছিল, “তুমি কালি স্কুললৈ নাহিলা কিয়?”
Ans- He asked me, “Why didn’t you come to school yesterday?”
30.সি কেতিয়া আহিব মই নাজানো ৷
Ans- I don’t know when he would come.

31.অসম এখন প্রাকৃতিক সম্পদত চহকী ৰাজ্য ৷
Ans-Assam is a state rich in natural resources.
32.ই ভাৰতবৰ্ষৰ উত্তৰ-পূৱত অৱস্থিত ৷
Ans- It is situated the North East of India.
33.অসম চাহৰ বাবে বিখ্যাত ৷
Ans- Assam is famous for tea.
34.ব্রহ্মপুত্র নদী অসমৰ মাজেৰে বৈ গৈছে ৷
Ans- The Brahmaputra (River) is flowing through Assam.
35.ব্রহ্মপুত্র এখন বিশাল নদী ৷
Ans- The Brahmaputra is a big river.

36.অসমৰ চাহ বৰ ভাল ৷
Ans-The tea of Assam is very good.
37.গীতাই নিলিখেওঁ নপঢ়েওঁ ৷
Ans- Geeta neither writes nor reads.
38.তুমি দিল্লীৰ লালকিল্লা দেখিছানে?
Ans- Have you seen the Redfort of Delhi?
39.বজাৰত যোৱাৰ বাটত মই ৰবীনক লগ পাইছিলো৷
Ans- I met Robin on the way of market.
40.ফুটবল খেলিবলৈ মই খুব ভাল পাওঁ ৷
Ans- I like very much to play football.

41.পঢ়াশুনা কৰাতো ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ কৰ্তব্য ৷
Ans- It is the duty of the students to study.
42.ছাত্র-ছাত্রী সকলে পঢ়াশালীত সদায় যাব লাগে ৷
Ans-Student should always go to school.
43.শিক্ষকে পঢ়ুৱাৰ সময়ত ছাত্র-ছাত্রীসকলে মনোযোগেৰেশুনিব লাগে ৷
Ans- Student should listen attentively to the teachers when they teach.
44.তোমালোকে পঢ়াশালীত গণ্ডগোল কৰা নেকি ?
Ans- Do you make noise in the school?
45.শিক্ষকে কয়, “জ্ঞানেই সবাতকৈ ডাঙৰ ধন ৷”
Ans- The teacher says, “Knowledge is the greatest wealth.”
46.কাজিৰঙা এশিঙীয়া গড়ৰ বাবে বিখ্যাত ৷
Ans- Kaziranga is famous for one horn rhinoceros.
47.বেলি পূবফালত ওলায় আৰ পশ্চিমত মাৰ যায় ৷
Ans- The sun rises in the east and sets in the west.
48.আমি সদায় নৈৰ পাৰত ফুৰোঁ ৷
Ans- We always walk on the bank of the river.
49.তেওঁলোক দহ বছৰ ধৰি গুৱাহাটীত আছে ৷
Ans- They have been residing in Guwahati for ten years.
50.ডাক্তৰজন অহাৰ আগতে বেমাৰীজন ঢুকাল ৷
Ans- The patient had died before the doctor came.

51.যদি বৰষুণ দিয়ে আমি ফুৰিবলৈ নাযাওঁ ৷
Ans- We shall not go out, if it rains.
52.দেউতা আহোতে মই পঢ়ি আছিলো ৷
Ans- I was reading when father came.
53.অজিতে কেবল ফুটবলেই নেখেলে, ক্রিকেটো খেলে ৷
Ans- Ajit plays not only football but also cricket.
54.তেওঁ ৰাতিপুৱা ছয় বজাৰ পৰা পঢ়ি আছে ৷
Ans- He has been reading from 6 am in the morning.
55.ৰমেন ইমান দুৰ্বল যে কথাও ক’ব নোৱাৰে ৷
Ans- Romen is too weak to speak.

56.আজিৰ ছাত্র কাইলৈ দেশৰ নাগৰিক ৷
সুনাগৰিক হ’বলৈ আমি আমাৰ কৰ্তব্যসমূহ নিয়াৰীকৈ পালন কৰিব লাগে ৷
বহুতো মুক্তিযুদ্ধাৰ ত্যাগৰ  ফলত আমি স্বাধীনতা লাভকৰিলো ৷ 
আমাৰ দেশৰ উন্নতিৰ বাবে আমি সকলোৱেচেষ্টা কৰো ৷ 
এদিন আমৰ দেশত দুখীয়া মানুহ নাথাকিব ৷
Ans- The student of today will be the citizen of the country tomorrow. We should do our duties properly to become good citizens. We attained freedom as a result of the sacrifice many freedom fighters. We all more efforts for the improvement of our country. One day there will be no poor people in our country.
57.মোৰ দেউতা কঠোৰ পৰিশ্রমী ৷
Ans- My father is very laborious.
58.তেওঁ সদায় কামত ব্যস্ত থাকে ৷
Ans- He always remains busy at work.
59.কঠোৰ পৰিশ্রমে শৰীৰ সুস্থ ৰাখে ৷
Ans- Hard labour makes the body healthy.
60.তেওঁ কৈছিল, “কঠোৰ পৰিশ্রমৰ বিকল্প নাই ৷
Ans- He said, “There is no any alternative to hard labour.”
61.মই তেওঁৰ আদৰ্শ অনুসৰণ কৰো ৷
Ans- I follow his ideal.

62.নদীৰ দুয়োপাৰে ধাননী পথাৰ আছে ৷ 
কেইজনমান মানুহতাত বহি আছে ৷ 
তেওঁলোকে খৰাং বতৰৰ বিষয়েকথাপাতি আছে ৷
খেতিয়কজন অকল বুধিয়কেই বুধিয়কেইনহয়, পৰিশ্রমীও ৷ 
বেছিভাগ খেতিয়কেই আজি-কালিটেক্টৰেৰে খেতি কৰে ৷
Ans- There are paddy field on both banks of the river. A few people are sitting there. 
They are talking about dry weather. The cultivator is not only intelligent but industrious/hard-working also. Most cultivator cultivate with the help of tractor now-a-days.

63.তাই সদায় খোজকাঢ়ি স্কুললৈ যায় ৷
Ans-She always goes to school on foot.
64.গুৱাহাটীত এখন চিৰিয়াখানা আছে ৷
Ans- There is a zoo in Guwahti.
65.আমি বাস কৰা ৰাজ্যখনৰ নাম অসম ৷
Ans-The name of the state we live in is Assam.
66.ল’ৰাবোৰে পথাৰত খেলি আছে ৷
Ans- Boys are playing in the field.
67.তুমি দিল্লীলৈ গৈছানে ?
Ans- Have you gone to Delhi?
68.চৰিত্রবান মানুহক সকলোৱে সন্মান কৰে ৷
Ans- All respect the man of character.
69.মই ইংৰাজী পঢ়ি থাকোতে সি আহিছিল ৷
Ans- He came when I was reading English.
70.পকা আমবোৰ ল’ৰাবোৰৰ মাজত ভগাই দিয়া ৷
Ans- Distribute the ripe mangoes among the boys.
71.পৰীক্ষাত প্রথম হোৱা ল’ৰাজনক মই চিনি পাওঁ ৷
Ans- I know the boy who stood first in the examination.
72.সি অকল বুদ্ধিমানেই নহয় সাধুও ৷
Ans- He is not only intelligent but also honest.

73.আমাৰ শিক্ষককলে সদায় আমাক সজ উপদেশ দিয়ে
Ans. Our teachers always give us good advice.
74.ৰাণুৱে মোক কৈছিল, “তুমি আজি স্কুললৈ যাবানে?
A. Ranu said to me, “Will you go to school today?
75.মই যোৱা কালি চুলি কটালো ৷
Ans- I had cut my hair yesterday.
76.এই কবিতাটো বেছি দীঘলো নহয়, বেছি ছুটিও নহয় ৷
Ans. This poem is neither too long nor too short.
77.মই সাঁতুৰিব নাজানো ৷
Ans- I do not know how to swim.

78.মানুহজন ক’ত থাকে তুমি জানানে?
Ans- Do you know where the man lives?
79.স্বাস্থই সম্পদ ৷
Ans- Health is wealth.
80.এলেহুৱা মানুহে জীৱনত উন্নতি কৰিব নোৱাৰে ৷
Ans- An idle man cannot prosper in life.
81.মই ক্রীকেট খেলি ভাল পাওঁ ৷
Ans- I am fond of playing cricket. / I like playing cricket.
82.শিক্ষকে কৈছিল, “তোমাৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন ল’বা ৷
Ans- The teacher said, “Take care of your health.”
83.ৰমেন শৈশৱৰে পৰা শিৱসাগৰত থাকে ৷
Ans- Ramen has been living in Sivsagar since his childhood.
84.শিৱসাগৰৰ পুৰণি নাম কামৰপ ৷
Ans- The ancient name of Sivsagar is Rangpur.
85.ই এখন বুৰঞ্জী প্রসিদ্ধ চহৰ ৷
Ans- It is a historically famous place.
86.মায়ে কৈছিল, “শিৱসাগৰ অসমৰ আটাইতকৈ ধুণীয়াঠাই,নহয়নে?
Ans- Mother said, “Sivsagar is the most beautiful place, isn’t it?
87.অহা ডিচেম্বৰত আমি তালৈ যাম ৷
Ans- We will go there next December.

88.তাক এজন শান্ত ল’ৰা যেন লাগে ৷
Ans- He appears/seems to be a gentle boy.
89.সি এইখন বিদ্যালয়ত পাঁচ বছৰ ধৰি পঢ়ি আছে ৷
Ans- He has been reading in this school for five years.
90.ল’ৰাজন অকল বুদ্ধিয়কেই নহয়, পৰিশ্রমীও ৷
Ans- The boy is not only intelligent but also laborious.
91.সি খোজকাঢ়ি স্কুললৈ আহে, নহয়নে?
Ans- He comes to school on foot, isn’t it?
92.শিক্ষকে কৈছিল, “তুমি চাইকেল চলাব জানানে?”
Ans- The teacher said, “Do you know how to ride a bicycle?”

93.আমাৰ ঘৰত সকলোৱে ৰাতিপোৱা সোনকালে উঠে৷
Ans- All in our family rise early in the morning.
94.যোৱা বছৰ গৰম বন্ধত মই শিলঙলৈ গৈছিলো ৷
Ans- I went to Shillong during the summer vacation last year.
95.তোমালোক অহাৰ সময়ত মই ইংৰাজী পঢ়ি আছিলো ৷
Ans- I was reading English when you come.
96.আমি খেল পথাৰ পোৱাৰ আগতে খেল আৰম্ভ হৈছিল ৷
Ans- The game had started before we reached the playground.
97.মই কালি চুলি কাটিলো ৷

Ans- Yesterday, I dressed my hair.
98.আমাৰ শ্রেণীতে মাত্র কেইজনীমানহে ছোৱালী আছে৷
Ans- There are only a few girls in our school.
99.মই এবছৰ ধৰি ৰহিমক দেখা নাই ৷
Ans- I have not seen Rahim for a year.
100.আমি ষ্টেচন পোৱাৰ আগতে ৰেলখন এৰিলে ৷
Ans- The train had left before we reached the station.
101.তুমি সাতুৰিব জানানে?
Ans- Do you know how to swim?
102.মানুহজন ইমান দুৰ্বল যে খোজ কাঢ়িবই নোৱাৰে৷
Ans- The man is too weak to walk. 

Most Important SEBA HSLC Translation Assamese to English for Class 10 English Grammar
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post