Wish you all the best in your exam SEBA HSLC English Grammar : Solved Questions - Class 10 Assam Board Exam 2020

SEBA HSLC English Grammar : Solved Questions - Class 10 Assam Board Exam 2020


SEBA HSLC English Grammar Solved Questions for Class 10 Assam Board Exam 2020

 
1. Fill in the blanks with the right determiners:
(a) He is .. older than his wife. (more/many/much)
(b) My friend gave me .. books he had. (few/a few/the few)
(c) Have you -- money in your pocket? (any/ much/some)
(d) We saw .. one act play last night. (a/an/the)

Ans: (a) He is much older than his wife. 
(b) My friend gave me the few books he had.
(c) Have you any money in your pocket? 
(d) We saw a one act play last night. 

2. Fill in the blanks with the correct prepositions from among the choices given in brackets:
(i) You cannot rely .. a liar. (on/at/to)
(ii) Virtue Consists  .. speaking the truth. (of/in/at)
(iii) Exercise is essential .. good health. (for/to/on)
(iv) The lame man lives ... begging. (with/by/on) 

Ans: (i) You cannot rely on a liar.
(ii) Virtue Consists in speaking the truth. 
(iii) Exercise is essential for good health. 
(iv) The lame man lives by begging. 

3. Rewrite the following sentences putting the verbs in the brackets in their correct tense form:
(a) If I (be) you, I would not agree to the proposal.
(b) I (expect) good news today.
(c) The-patient (take) to hospital yesterday.

Ans: (a) If I were you, I would not agree to the proposal.
(b) I expect good news today.
(c) The patient was taken to hospital yesterday. 

4. Change the narration of the following:
(a) I asked him why he had been absent from school the previous day. h
(b) The teacher said to me "Don't neglect your studies." 

Ans: (a) I said to him, "Why were you absent from school yesterday?"
(b) The teacher asked me not to neglect my studies.

5. Change the voice of the following:
(a) I don't know his address.
(b) I was annoyed at his conduct.

Ans: (a) His address is not known to me. 
(b) His conduct annoyed me. 

6. Combine each of the following pairs of sentences into a single sentence.
(a) He is honest. He is respected by all.
(b) He will pass. There is no doubt about it. 

Ans: (a) Because of his honesty he is respected by all.
(b) There is no doubt that he will pass.

7. Choose the correct alternative from the choices given in the brackets and write out the sentences:
(a) He has a shop. (stationary/stationery)
(b) His simplicity charmed us all (childish/child like) 

Ans: (a) He has a stationery shop.
(b) His child like simplicity charmed us all.

8.Translate into English:
(a) অৰুণে ভাল ইংৰাজী কয়।
(b) সৰুকালৰ পৰাই তাৰ এই ভাষাটোত বৰ ৰাপ।
(c) প্রতি মাহতে সি কেইখনমান ইংৰাজী গল্প কিতাপ কিনে।
(d) নতুন শব্দবোৰৰ অৰ্থ আৰু ব্যৱহাৰ সি অভিধান চাই লিখি লয়।
(e) মই তাক সুধিছিলোঁ, “তুমি মোক ইংৰাজীত কথা পাতিবলৈ শিকাবানে ?”

Ans: (a) Arun speaks English well.
or, Arun speaks good English.
(b) He has deep interest in this language since his childhood.
(c) Every month he buys a few English story books.
(d) He writes down the meaning, and usage of the new words consulting the dictionary.
(e) I asked him,"Will you teach me how to speak English." 
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post