Saturday

HSLC SEBA English Grammar : Solved Questions-Class 10 Assam Board Exam

HSLC SEBA English Grammar Solved Questions for Class 10 Assam Board exam 2019
HSLC SEBA English Grammar Solved Questions for Class 10 Assam Board exam 2019

1. Fill in the blanks with the right determiners.
(a) John Keats is ....English poet.
(b) He will be grateful for....guidance that you gave him.
(c) He is so busy that he has.... time to waste.
(d) The class had to be cancelled as there were... students present in the class.
Ans :
(a) John Keats is an English poet.
(b) He will be grateful for .... guidance that you gave him.(the)
(c) He is so busy that he has little time to waste.
(d) The class had to be cancelled as there were few students present in the class.

2. Fill in the blanks with the correct preposition from among the choices given in the brackets:
(a) She bought the book... fifty rupees. (with/for/by)
(b) I congratulated him...his success. (for/on/in)
(c) He is junior... me. (than/to/of)
(d) I am proud ...my country. (of/by/to)
Ans :
(a) She bought the book for fifty rupees.
(b) I congratulated him on....
(c) He is junior to me.
(d) I am proud of ...

3. Rewrite the following sentences using the correct tense form of the verbs given in brackets.
(a) I (not do) my homework yet.
(b) If he (invite) me I would have gone.
Ans:
(a) I have not done ...
(b) If he invited me I would have gone.

4. Change the voice of the following.
(a) Who has broken my glass?
(b) He is asked to return my book
Ans :
(a) By whom has my glass been broken?
(b) Somebody asks him to return my book.

5. Change the forms of narration of the following.
(a) She said ,"The water is boiling"
(b) Arun said to me, "I shall meet your friends tomorrow"
Ans :
(a) She said that the water was boiling.
(b) Arun said to me that he would meet my friends on the following day.

6. Synthesis of Sentences/Combine each of the following pairs of sentences into a single sentence
(a) She is sincere. She is intelligent.
(b) I am tired. I cannot do the work.
Ans :
(a) She is both sincere and intelligent.
(b) I am tired so I cannot do the work.

7. Choose the correct alternatives from the choices given in the brackets and fill in the blanks.
(a) Everybody likes her for her nature. (amicable/amiable)
(b) He has a -shop. (stationary/staionery)
Ans :
(a) Everybody likes her for her amiable nature
(b) He has a staionery shop.

8. Make sentences to show the use of any two of the following phrases
come to light; run over; long for; look into
Ans :
Come to light : New evidence has come to light about the murder.
Run over : The old man was run over by a city bus.
Long for : The old mother long for see her only son.
Look into : The officer assured to look into the matter.

9. Correct the errors in the following sentences.
(a) We shall obey our parents
(b) I saw a bad dream last night.
(c) Gita as well as her sisters are going to take part in the competition.
(d) She narrated the story shortly.
Ans :
(a) We should obey our parents.
(b) I dreamed a bad dream last night.
(c) Gita as well as her sisters is going to take part in the competition.
(d) She narrated the story briefly. 

10. The Translate into English.
(1) যোৱা নিশা এটা ভূমিকম্প আহিছিল।
(ii) মই মোৰ জোতাযোৰ মেৰামতি কৰালোঁ।
(iii) যদি বৰষুণ দিয়ে আমি মেলালৈ নাযাওঁ
(iv) তেওঁ দুবছৰ ধৰি চাকৰি বিচাৰি আছে
(v) গোটেই ভাৰতবৰ্ষতে ইংৰাজী শিকোৱা হয়।
(vi) তেওঁৰ জন্ম এইখন গাঁৱতে হৈছিল।
Ans : 
(i) An earthquake rocked lastnight.
(ii) I have got my shoes repraised.
(iii) If it rain we will not go to the fair.
(iv) For two years he has been seeking an employment.
(v) English is taught all over India.
(vi) His birth took place in this village.

HSLC English Grammar Solved Questions for Class 10 Assam SEBA Board exam 2019
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Delivered by FeedBurner